02 februar 2022

Kommuneafregning i KirCACS

Du skal være logget ind for at se denne side

Denne side er kun tilgængelig hvis du er logget ind med MitID.

Kommuneafregning er lavet om af flere omgange. Flere kommuner ønskede, at hvis der er 80% tilskud til patienterne på sundhedskort, så skulle KirCACS afregne 0,8 stk. af en given ydelse på fakturaen. Det implementerede vi, men så var der andre kommuner, hvor deres økonomisystemer gangede 0,8 ind på beløbet og betalte mindre, hvorfor vi måtte ændre KirCACS endnu en gang. Det har giver en masse udfordringer for alle. Nu har vi implementeret en løsning, som gør at alle kommuner kan håndtere fakturaerne.

Vi ved at nogle kommuner kun har betalt delvise beløb pga. ovenstående. For at håndtere dette, er det nemmeste, at I laver en aftale med kommunen om at sende differencen som en ny faktura. Opret en vare som hedder difference i varekartoteket og opret en faktura manuelt.

Noget nyt vi har implementeret er, at hvis I ikke har fået indtastet en % andel for patienten, så kvalificerer KirCACS, at dette skal fortolkes som, at kommunen skal betale 100% (se nedenstående).

PATIENT ANDEL I PROCENT: Et blankt felt = kommunen dækker 100% og patienten skal betale 0%.

Nogle kommuner kender ikke reglerne omkring afregning af patienter med sundhedskort, som også er medlem af Sygesikring Danmark. De skal nemlig kun betale det beløb, der er tilbage EFTER Sygeforsikring ’danmark’-tilskuddet er blevet fratrukket, jvf. Ankestyrelsens sag P-31-03. 

Hvis patienten står som medlem af Sygeforsikring ’danmark’, vil KirCACS derfor lave en opdeling af afregningen, så patienten selv skal betale tilskuddet fra Sygeforsikring ’danmark’. Sådanne tilfælde markeres med en gul linje med en forklaring på, hvorfor systemet har lavet opdelingen og udregningen kan ses på afregningslinjerne. Som noget nyt sker det også for patienter, hvor der ikke er indtastet en % andel. Se eksemplet herunder:

Klinikken indberetter herefter til Sygeforsikring ’danmark’, og patienten får sit tilskud retur.

OBS1! Husk at fakturere kommunen INDEN I indberetter til Sygeforsikring ’danmark’, da de ellers ikke kan se udregningen for afregningen. Da det er et delvist beløb, skal de bruge udregningen, så deres system ikke afviser den.

OBS2! HVIS medarbejdere fra kommunen får behandlinger dækket via deres arbejde (kommunen), gælder der andre regler. I de tilfælde skal man ikke justere for Sygeforsikring ’danmark’ tilskuddet. I sådanne tilfælde skal man oprette debitoren som FIRMA, i stedet for som kommune.

Om KirCACS

KirCACS er kiropraktorernes eget kliniske dataarkiverings- og kommunikationssystem. Det er udviklet i samarbejde med kiropraktorer til kiropraktorer. Derfor indeholder KirCACS de centrale funktioner, som klinikkerne ønsker sig af et moderne IT-system.

Vil du vide mere?