07 april 2022

Opmærksomhed vedrørende statistik fra MedCom

Du skal være logget ind for at se denne side

Denne side er kun tilgængelig hvis du er logget ind med MitID.

KviK er blevet gjort opmærksomme på tilfælde, hvor MedComs statistik over afsendte epikriser og korrespondancer ikke har været lig med de faktiske forhold.

En afdækning af sagen har vist, at problemet ligger i, at MedCom ikke kan udstille retvisende data.

MedCom modtager statistikdata over bl.a. epikriser og korrespondancer, som bliver sendt til og fra et systemhus (og derfor også en klinik) via en VANS-leverandør. VAN står for Value Added Network, og er et sikkert lukket netværk, der fungerer som bindeled for EDI-forbindelsen (f.eks. epikriser og korrespondancer) mellem samhandelspartnere og andre VANS-leverandører.

Der findes tre VANS-leverandører i Danmark – MultiMed, KMD og TrueCommerce. Disse tre står for kommunikationen fra en organisation til en anden, f.eks. fra en kiropraktorpraksis til en sygehusafdeling. Derudover opsamles statistik vedrørende kommunikationen mellem systemhusene. Den sendes til MedCom, og det gør at kiropraktorerne selv via MedComs statistikdatabase kan se, hvor mange epikriser m.m., klinikken har sent tidligere.  

Problemet i sagen er dataudvekslingen mellem MultiMed og MedCom, som gør, at der ikke kan leveres statistik til MedCom fra MultiMed. Det betyder at omkring 92% af alle kiropraktorklinikker i Danmark ikke får tilsendt statistik over kommunikation til MedCom – heriblandt brugere af KirCACS og ClinicCare.

Kiropraktorer hvis systemhus bruger Multimed som VANS-leverandør, kan derfor ikke regne med, at MedComs statistik for kommunikation er retvisende. Der skulle ikke være problemer, hvis man har KMD eller TrueCommerce.

MedCom og MultiMed arbejder på at rette problemet, så data fra MedCom kan blive retvisende, dog er tidshorisonten ukendt.

Det skal understreges, at selve epikrisen, korrespondancen, henvisningen osv. bliver sendt, og det er alene statistikken vedr. disse, som mangler.

KviK og DKF er opmærksomme på sagen og følger den tæt.

Om KirCACS

KirCACS er kiropraktorernes eget kliniske dataarkiverings- og kommunikationssystem. Det er udviklet i samarbejde med kiropraktorer til kiropraktorer. Derfor indeholder KirCACS de centrale funktioner, som klinikkerne ønsker sig af et moderne IT-system.

Vil du vide mere?